Röda Leverfläckar

Leverfläckar kommer i många olika storlekar, färger och former. I de flesta fall är de relativt små och har en jämn rund form och är tydligt avgränsade mot den omgivande huden. Färgen på märkena är oftast ljusbrunt till nästan svart. Det förekommer relativt ofta att leverfläckar kan anta en rödbrun färg. Om man har eller utvecklar vad som ser ut som röda leverfläckar på huden finns det två typer av märken som kan vara orsaken.

  • Den första typen är helt enkelt att det röda märket är en ljus brunröd leverfläck.
  • Den andra vanliga typen av märken som är röda är födelsemärken som består av blodkärl. Denna typ av märke har ofta en mer utpräglat röd nyans. Alternativa namn är smultronmärken samt hemangiom.

Kosmetiskt störande i första hand
Röda leverfläckar eller hemangiom är först och främst en kosmetiskt åkomma, och de flesta åtgärder gör av kosmetiska skäl. Det är först och främst när röda prickar är stora och upphöjda eller blöder som det är medicinskt nödvändigt att ta bort dem. Vanliga metoder att åtgärda röda leverfläckar är att skära bort dem med kirurgi eller bränna bort dem med exempelvis laser. Frysmetoder och frysbehandlingar kan användas för att ta bort röda prickar. Vidare finns det läkemedel för att ta bort eller behandla hemangiom.

Ett alternativ till de ovan nämnda metoderna är att bleka huden för att reducera synligheten. Krämer fungerar bäst om du vill få en ljus brunröd leverfläck att synas mindre och funkar sämre på hemangiom. Det finns många sorter, men ett tips på en populär produkt med bra effekt är Skindoctors SD white.

Hemangiom är en typ av missfärgningar på huden som kan likna leverfläckar ganska mycket. De kan beskrivas som godartade blodkärlstumörer och räknas som ofarliga. De mest förekommande nyanserna är klarröd,mörkröd samt rödlila. De kan vara platta eller upphöjda jämfört med den omgivande huden. De kan variera mycket i storlek, allt från runt en millimeter till i extrema fall ett par decimeter. De uppstår när för många blodkärl växer på ett ställe. De kan försvinna av sig själv, men det tar ofta lång tid.

Åkomman kan drabba i stort sett alla, men det finns vissa åldergrupper som drabbas oftare än andra. De som drabbas oftare än andra är barn, speciellt små barn, samt personer över 70. Ljus hy ökar ofta risken att drabbas. De orsakar sällan men eller besvär, men kan blöda. Om utväxterna eller märkena utsätts för mycket friktion eller tryck är ökar risken för blödningar. Åkomman är relativt vanlig, många drabbas av den i samband med åldrande. Barn som drabbas brukar få mer utvecklade och större hemagiom som ofta täcker en större yta. Märkena hos barn är ofta upphöjda. Hos barn försvinner åkomman i de flesta fall före förskoleåldern. När vuxna drabbas är framträder hemangiom som små prickar som ungefär samma storlek som vanliga leverfläckar. Märken av hemangiom kan växa i grupper och bilda en massa, detta kan förekomma hos äldre eller vuxna men är mycket sällsynt bland barn.