Fläckig ojämn hud

Det finns en mängd orsakar som ger upphov till missfärgningar och fläckar på huden samt missprydande ojämnheter. Åkommor som ger upphov till fläckar och missfärgningar kan vara allt från svampsjukdomar till överproduktion av pigment samt medfödda märken. En del av dessa hudtillstånd och åkommor kan även ge upphov till upphöjningar, gropar samt utväxter. Om du upplever missfärgningar och fläckar kosmetiskt störande finns det en mängd metoder att använda för att åtgärda utseendet som krämer som bleker missfärgningar, kirurgi och hudvårdsmetoder som bland annat kemisk peeling.

Fläckar från leverfläckar
Två av de vanligaste anledningarna till att få missfärgade fläckar på huden är leverfläckar och ålderfläckar. Alla kan få leverfläckar och i stort sett alla människor har leverfläckar i mycket varierande antal. Åkomman kan även finnas redan från födseln. Leverfläckar kan beskrivas som en sorts pigemnförändring där pigment klumpar ihop sig till en grupp som bildar en mörkt område på huden. De missfärgade områdena har i de flesta fall en tydligt markerad gräns mot den omgivande huden. Man kan få leverfläckar överallt på kroppen och de kan variera mycket i storlek, form och färg. De minsta är runt 5 mm och de största kan vara större än 20 mm. De kan vara allt från hudfärgade eller mycket ljusa till nästan svarta.

Leverfläckar är i de flesta fall platta, men kan även vara lite upphöjda jämfört med den omgivande huden. En av de mest bidragande orsakerna till att de bildas är omfattande exponering för sol. En del människor kan genetiska anlag öka benägenheter att utveckla leverfläckar.

Missfärgningar som åldersfläckar
Åldersfläckar kallas även för lentigo. De ser ut som ljusbruna missfärgningar på huden som uppkommer i samband med åldrande. De skiljer sig i utseende från leverfläckar genom att de ofta är ljusare och är ofta större. De blir ofta upp till den centimeter i diameter. De största ålderfläckarna hittar i ansiktet eller på ovansidan på händerna. Åkomman brukar vanligtvis dyka upp i medelåldern eller senare, de kan utvecklas som tidigast under åren mellan 20-30 års ålder. De främsta orsakerna till att åldersfläckar utvecklas är solskadad hy samt hormonförändringar. Individer med hudtyper som är känsliga för solljus har större benägnehet att utveckla ålderfläckar.

Chloasma och melasma
En annan vanlig åkomma som ger upphov till fläckar och missfärgningar är chloasma och melasma. Melasma kan drabba alla delar av kroppen men drabbar först och främst ansiktet. Åkomman har ett utseende som är lätt att känna igen, Melasma och chlosama visar sig som flammig och brunaktig pigmentering som ofta liknar fräkne-liknande områden med mörkare färg än den omgivande huden. Åkomman kan även visa sig som större bruna fläckar. Det är överproduktion av melanin i pigmentceller som ger upphov till melasma och chlosama. Det finns inga hälsorisker som är förknippad med melasma och kliar eller ömmar inte. En av de starkast biddragande orsakerna till att melasma utbryter är överdriven exponering för sol, vidare kan hormonförändringarutlösa melasma eller chlosama. Chlosama är en variant av melasma, men med skillanden att den utlöses av hormonförändringar i samband med gradividitet. Genrellt sett drabbar melasma fler kvinnor än män. Åkomman är lätt att känna igen, men kan undantagsvis förväxlas med större åldersfläckar eller en hudsjukdom som kallas för Pityriasis versicolor.

Hudfläcksjukdomar Pityriasis versicolor
Missfärgningar och fläckar på huden kan framkallas av en hudsjukdom som heter Pityriasis versicolor och kan ibland kallas för Tinea Versicolor. Sjukdomen är en hudsjukdom som utlöses av en jästsvamp som finns naturligt i huden. Sjukdomen ger upphov till mörka fläckar, ofta ljusbruna till färgen, samt har ofta ett flammingt utseende som kan påminna om fräknar. Det är inte helt ovanligt att klåda kan förekomma i samband med sjukdomen samt att drabbade områden på huden kan få en fjällig yta. Alla kan drabbas av sjukdomen men den är inte smittsam. De grupper som har störst risk att drabbas är tånåringar och unga vuxna. Det är störst risk att drabbas pityriasis versicolor i varma och fuktiga miljöer och klimat. Sjukdomen kan förekomma i kallare delar av världen som ieuropa och nordamerika under sommarhalvåret.