Åldersfläckar-lentigo

Lentigo eller ålderfläckar är en typ av pigmentfläckar som kan utvecklas på olika delar av kroppen. De är en ofarliga och nästa alla utvecklar lentigo när man blir äldre.

Vad är ålderfläckar för något och vad orsakar dem?
Lentigo är dess latinska namn. De ser ut som mörka missfärgningar på huden, färgen är i de flesta fall ljusbrun eller rödbrun. Fläckarna kan i sällsynta fall vara bruna. Formen på fläckarna varierar, de kan vara runda eller ovala till ojämt formade. Missfärgningarna är platta, det vill säga att de är inte upphöjda från den omgivande huden. Lentigo är alltid små i början och växer med tiden. Även antalet fläckar eller märken brukar öka med tiden. De blir genrellt upp till en centimeter i diameter, och de största ålderfläckarna brukar man hitta på handryggen eller i ansiktet.

Ålderfläckar på rygg, händer, hals och ansikte
De områden på kroppen där åldersfläckar utvecklas oftast är ansiktet,axlar, handryggen, handleder, på halsen samt den över delen av ryggen. Åldersfläckar brukar utvecklas från medelåldern och senare i livet, men kan förekomma mycket tidigare. I sällsynta fall kan de dyka upp mellan 20 och 30 års ålder. Människor med ljus hud eller hud som är känslig för solen har en större benägenhet att utveckla ålderfläckar än andra. Ett av de bästa sätten att förebygga att utveckla ålderfläckar är att använda solskydd samt undvika överdriven exponering av sol.

Orsaker
De främsta orsakerna som orsakar åkomman är förändringar i hormoner som kan leda till ökad produktion av pigment samt skador och exponering av solen. Ålderfläckar är relativt lätta att skilja från andra typer av pigmentförändringar som leverfläckar och melasma. Leverfläckar är ofta mindre till storleken samt har oftast en mörkare färg. Det kan vara aningen svårare att urskilja melasma från ålderfläckar, men genrellt sett är de individuella märkena mindre och mer väl avgränsade samt att de har ofta inte det flammiga utseendet som melasma ofta har.

Reducera åldersfläckar
Hur kosmetiskt störande ålderfläckar uppfattas är mycket individuellt, men det finns sätt att ta bort eller reducera dem. Det finns krämer för att ta bort eller reducera ålderfläckar som exempelvis Skindoctors SD white. De fungerar ofta genom principen att bleka ålderfläckarna så att de försvinner eller blir mindre synliga. Processen brukar ta ett par månader. Kemisk peeling används ibland för att ta bort lentigo. När kemisk peeling används är det i samband med ytliga missfärgningar. Behandlingen skalar bort de ytliga missfärgade hudlagren och därmed missfärgningen. Laser kan under vissa omständigheter användas för att ta bort missfärgad vävnad, då bränner man bort vävnaden istället för att skala av hudlager.